Preventie-assistente – Tandartspraktijk de Steeg – Schijndel

Preventie-assistente

Preventie-assistente

Informatie over de behandeling van de preventie-assistente

Algemeen

Het tandvlees vormt het fundament van uw gebit. Zonder gezond tandvlees is het onmogelijk een gezond gebit te houden. Zorg aan uw tandvlees en preventie van tandvleesproblemen vormen dan ook een belangrijk onderdeel van onze praktijk. De basiszorg aan uw tandvlees wordt binnen onze praktijk verricht door onze preventie-assistentes. De preventieassistente is een tandartsassistente die, na jarenlange werkervaring, een aanvullende opleiding heeft gevolgd om deze basiszorg aan uw tandvlees te kunnen verlenen.

Waarom verwijzing preventie-assistente?

Uw tandarts heeft een aandachtspunt voorzien met betrekking tot uw tandvlees. Vanuit preventieve aard wordt u doorverwezen naar de preventie-assistente om verdere problemen aan uw tandvlees te voorkomen. Deze zorg wordt binnen Tandartspraktijk de Steeg verricht door onze preventie-assistentes.

 

Wat kunt u verwachten?

De preventie-assistente heeft van uw tandarts al vernomen waarom u bent doorverwezen. Niettemin zal de preventie-assistente u uitleggen wat u van haar kunt verwachten. De preventie-assistente zal de situatie van uw tandvlees bekijken en hiervan verslag doen aan u. De preventie-assistente zal u direct behandelen voor de aandachtspunten:

  • Afnemen initiële anamnese (vragenlijst medicijngebruik/gezondheid)
  • Uitvoeren van een plaquekleurtest
  • In kaart brengen van conditie tandvlees (DPSI-score)
  • Verwijderen van tandsteen en tandplaque boven het tandvlees
  • Polijsten van tanden en kiezen
  • Bleken van tanden en kiezen
  • Aanbrengen van fluoride
  • Voorlichting en instructie geven over gebitsverzorging

Wat gaat de behandeling kosten?

Jeugdigen tot 18 jaar krijgen de kosten van de preventie-assistente volledig vergoed uit de basisverzekering. Tandartspraktijk de Steeg rekent via Infomedics rechtstreeks af met de zorgverzekeraar.

Voor volwassenen betekent het meestal instructie en tandsteen verwijderen. De code M01, M02 of M03 wordt gehanteerd voor preventieve instructie en tandsteen verwijderen per 5 minuten. De afspraak bij de preventie-assistente wordt bij ons in de praktijk 30 minuten ingepland.

 

Wat is tandsteen?

Tandsteen is een verkalkte laag tandplak. Het uit zich meestal als een gele of bruine kleur op de tanden. Tandsteen kan zich ook onder het niveau van de tandvleesrand vormen waardoor het tandvlees geïrriteerd kan raken.

De preventie-assistente behandelt alleen het tandsteen dat boven het tandvlees zit.

Voor vragen en/of opmerkingen omtrent uw verwijzing naar de preventie-assistente kunt u deze aan uw eigen tandarts stellen.