De Mondhygiëniste – Tandartspraktijk de Steeg – Schijndel

De Mondhygiëniste

De Mondhygiëniste

Informatie over de behandeling van de mondhygiëniste

Algemeen

Het tandvlees vormt het fundament van uw gebit. Zonder gezond tandvlees is het onmogelijk een gezond gebit te houden. Zorg aan uw tandvlees en preventie van tandvleesproblemen vormt dan ook een belangrijk onderdeel van onze praktijk. De zorg aan uw tandvlees wordt binnen onze praktijk verricht door onze mondhygiënistes.

De mondhygiënist is een HBO-opgeleide paramedicus, werkzaam binnen de tandheelkundige gezondheidszorg. Zij hebben een specifieke deskundigheid op het gebied van mondverzorging en de behandeling van ontstoken tandvlees. Eenvoudig gezegd; de mondhygiënist behandelt mond- en tandvleesproblemen en helpt nieuwe te voorkomen. De titel mondhygiënist is een bij wet beschermde titel en mag alleen gevoerd worden door diegene die in het bezit is van het diploma mondhygiënist.

Waarom verwijzing mondhygiëniste?

Uw tandarts heeft een aandachtspunt voorzien met betrekking tot uw tandvlees. Dat kan van preventieve aard zijn, maar het kan bijvoorbeeld ook een ontsteking van uw tandvlees zijn. Voor de juiste behandeling van dit aandachtspunt heeft uw tandarts u doorverwezen naar de mondhygiëniste.

Wat kunt u verwachten?

De mondhygiëniste heeft van uw tandarts al vernomen waarom u bent doorverwezen. Niettemin zal zij u uitleggen wat u van haar kunt verwachten. De mondhygiëniste zal de situatie van uw tandvlees bekijken en hiervan verslag doen aan u. Bij algemene tandvleesproblemen als bijvoorbeeld tandsteen zal zij u hiervoor direct behandelen. Daarbij zal zij u ook voorzien van een instructie voor mondhygiëne.

 

Wat gaat de behandeling kosten?

Net zoals voor de tandarts gelden voor de mondhygiënist de volgende afspraken:

  • Tot 18 jaar worden vrijwel alle behandelingen vergoedt vanuit de basisverzekering: indien niet in overmatige mate. Lees daarom altijd de voorwaarden van uw polis goed door.
  • Vanaf 18 jaar worden de kosten voor de mondhygiënist enkel gedekt vanuit een aanvullende tandartsverzekering.

U kunt er voor kiezen om de kosten zelf te betalen, of een aanvullende tandartsverzekering aan te vragen.

Tandvlees behandeling

Behandeling Code Prijs
Onderzoek van het tandvlees met pocketstatus T11 €146,43
Onderzoek van het tandvlees met parodontiumstatus T12 €160,25
Grondig reinigen wortel door mondhygiënist T22 €22,10 per element
Uitgebreid bespreken vervolgtraject na herbeoordeling T33 €44,21
Kort consult nazorg tandvleesbehandeling door mondhygiënist T41 €58,02
Standaard consult nazorg tandvleesbehandeling door mondhygiënist T42 €83,99
Uitgebreid consult nazorg tandvleesbehandeling door mondhygiënist T43 €111,62

 

Een ontsteking aan uw tandvlees

Een ontsteking van het tandvlees kan zich beperken tot het tandvlees (zgn. gingivitis), maar kan zich ook uitbreiden naar het kaakbot rondom de tanden en kiezen (zgn. parodontitis). Om een goed overzicht te krijgen over de locatie, de mate en de uitgebreidheid van de ontsteking zal de mondhygiëniste dit nauwkeurig in kaart moeten gaan brengen.

 

Waarom is uw tandvlees ontstoken?

Niet iedere persoon heeft last van ontsteking van het tandvlees en/of kaakbot. Meerdere factoren bepalen of een persoon gevoelig is voor het ontstaan en het ontwikkelen van tandvleesontstekingen. Om te kijken welke factoren er bij u ten grondslag liggen, zal er uitgebreid gekeken worden naar alle factoren die mogelijk van invloed kunnen zijn, zoals gezondheid, medicijngebruik, erfelijkheid, roken en mate van mondhygiëne.

 

Voor vragen en/of opmerkingen omtrent uw verwijzing naar de mondhygiëniste kunt u deze aan uw eigen tandarts stellen.